Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2015 11:37 - Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Автор: marial Категория: Рецепти   
Прочетен: 1422 Коментари: 0 Гласове:
1



  Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак    
  Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
  Британските учени не изостават от арабските си колеги: в същото време, когато последните изучават противораковите свойства на шафрановите семена, изследователи от Университета Брадфорд съобщават за универсално лекарство против рак, което са успели да създадат с помощта на есенния минзухар/познат у нас като „кърпикожух“/ Colchicum autumnale. Цветето, което, между другото, е най-близкият родственик на шафрановото семе, съдържа алкалоида колхицин. Веществото, отдавна известно с противовъзпалителните си и други лечебни свойства, е най-силният инхибитор на клетъчното делене. Вярно е, че попадайки в организма, може да унищожи не само раковите, но и здравите клетки.
image  
Обикновеният мразовец (Colchicum autumnale), известен и като есенен минзухар или кърпикожух, е многогодишно растение, образуващо дребна клубено-луковица, от семейство Colchicaceae, което няма нищо общо с минзухарите, които са от семейство Перуникови. (снимка: DarrenU)
  Същността на работата е била, разбира се не получаването на колхицин, от едва ли не най – разпространеното растение на Британските острови, а адресираната доставка на алкалоида в тумора. За щастие, учените са успели да заставят рака да отравя сам себе си.
  Туморите се разпространяват чрез матриксната металопротеиназа. Тези ензими, в буквалния смисъл, разчистват място за нарастващите тумори, разрушавайки взаимодействието между здравите клетки и белтъците на междуклетъчния матрикс. От тях пряко зависи растежа на кръвоносните съдове, а това означава и пълноценното снабдяване на туморите с хранителни вещества и кислород.
  Изследователите „пришивали“ към колхицина белтъчен придатък, който потискал токсичните му свойства. В такъв вид колхицинът бил напълно безвреден. Достигайки в раковата зона, металопротеиназата на туморите разрязвала хибридната молекула и освободеният колхицин спирал растежа на кръвоносните съдови и тумора. Експериментите показали, че препарата ефективно инхибира туморния растеж на няколко вида рак (рак на гърдата, белия дроб, на простатата и други), без никакви странични ефекти. В някои от експериментите с мишки имало пълна ремисия на тумора, само след една доза от лекарството.
  За резултатите от своята многогодишна работа учените разказали на Британския фестивал на науката.
  Всичко това не може да не вдъхва оптимизъм: подобно лекарство, ако бъде създадено, ще стане универсално оръжие срещу всички видове рак. Учените планират, в рамките на една година, да преминат към клинични изпитания.   http://www.bezramka.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marial
Категория: Хоби
Прочетен: 1050455
Постинги: 1744
Коментари: 126
Гласове: 374
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031